Головна » 2016 » Березень » 5 » Матеріали для перевірки знань учнів з біології людини
18:07
Матеріали для перевірки знань учнів з біології людини

Тема: Дихання

Дихання. Значення дихання

Бесіда:

-Що таке дихання?

-Чому повітря вважали першопричиною життя?

-Чому Гіппократ називав повітря «пасовищем життя»?

-Що таке зовнішнє дихання?

-В чому особливості  внутрішнього  дихання?

-У якій послідовності відбувається перенесення кисню в організмі?
- З яких органів складається дихальна система?

Розробки уроків до теми “Дихання” для 9 класу

Тема: Будова і функції органів дихання.

 

Виберіть правильну відповідь (одну або кілька)

1. Укажіть значення густої сітки капілярів носової порожнини:
а) повітря зігрівається;
б) повітря охолоджується;
в) не має жодного значення.

2. Виберіть функції носової порожнини:
а) повітря, яке вдихається, зволожується;
б) повітря, яке вдихається, зігрівається;
в) повітря, яке вдихається, знешкоджується від хвороботворних мікроорганізмів;
г) всі функції разом узяті.

3. Позначте орган, у якому перетинаються дихальні й травні шляхи:
а) носова порожнина;
б) глотка;

в) гортань;
г) бронхи.

4. Зазначте правильну послідовність проходження повітря по повітроносних шляхах:
а) глотка;
б) носова порожнина;

в) трахея;
г) гортань;

д) бронхи.
 

5. Позначте спільне між будовою і функцією трахеї і бронхів:
а) повітроносні органи;

б) органи утворення голосу;
в) складаються з хрящових півкілець;
г) утворені кількома хрящами;

д) мають війчастий епітелій.
 

 

6. Вкажіть орган, який є голосоутворювальним:

а) трахея;

б) бронхи;
в) гортань.

7. Зазначте правильну послідовність проходження повітря по нижніх повітроносних шляхах:
а) трахея;
б) гортань;
  в) бронхи.
8. Сконструюйте відповідь у вигляді схеми «Значення дихання для організму людини».

9. Охарактеризуйте, як виникають звуки членороздільної мови та які органи беруть участь в їх формуванні. Поясніть, чому порушення гігієнічних правил призводить до захворювання голосових зв'язок.

 

 

Голосовий апарат. Дихальні рухи.

 

Виберіть правильну відповідь (одну або кілька)

1. Позначте м'язи, які беруть участь у дихальних рухах

а) міжреберні м'язи;

б) діафрагма;

в) довгий м'яз спини;

г) м'язи живота.
 

2. Вкажіть, як змінюється об'єм легенів під час дихальних рухів:

а) збільшується;

б) зменшується;

 в) то збільшується, то зменшується;

г) не змінюється.

 

3. Розв'яжіть задачу. Скільки повітря (л) використає на дихання клас з 35 осіб за 45 хв уроку, якщо один учень у середньому робить 16 вдихів за хвилину по 500 мл повітря?

 а) 126;

 б) 1260;

 в) 12 600;

 г) 126 000.

 

 

4. Укажіть причину дотримання відносно сталого складу альвеолярного

повітря:

а) інтенсивний обмін газів;

б) сповільнений обмін газів;

в) обмін газів не відбувається.

5. Розв'яжіть задачу. Під час спокійного вдиху дорослої людини до легенів

надходить близько 500 мл повітря. У вдихуваному повітрі міститься 21 %

кисню, а у видихуваному - 16 %. Визначте, скільки кисню при цьому споживає

організм людини:

а) 20 мл;

б) 25 мл;

в) 30 мл;

г) 35 мл.
 

6. Укажіть значення плевральної порожнини:

а) збільшує тертя легень об стійки грудної порожнини;

б) зменшує тертя легень об стінки грудної порожнини;

в) не впливає на тертя легень об стінки грудної порожнини.

 

7. Зазначте правильну послідовність процесів, за яких кров насичується

киснем:

а) людина вдихає атмосферне повітря;

б) кисень з альвеолярного повітря переходить у кров;

 в) у легенях атмосферне повітря змішується з альвеолярним;

г) повітря по повітроносних шляхах потрапляє в альвеоли;

д) кисень сполучається з гемоглобіном, і кров стає артеріальною.

 

8. Сконструюйте відповідь у вигляді схеми «Функціональна узгодженість

роботи кровоносної і дихальної систем».

 

Газообмін у легенях і тканинах.

1.Провести групову роботу:
- поділити клас на три групи (можна відповідно рядам);
- учні по черзі задають запитання протилежному ряду, а ті відповідають;
- у якого ряду буде більше цікавіших запитань та вірних відповідей, той переміг.


   2. Розв'яжіть задачу. Під час спокійного вдиху дорослої людини до легенів надходить близько 500 мл повітря. У вдихуваному повітрі міститься 21 % кисню, а у видихуваному - 16 %. Визначте, скільки кисню при цьому споживає організм людини:
       а) 20 мл;
       б) 25 мл;
       в) 30 мл;
       г) 35 мл.

 

1.Біологічний диктант

1.Надходження кисню в легені це…………..

2.Обмін газів між навколишнім середовищем і легенями називають….

3.З носової порожнини повітря потрапляє в ……

4.Найбільшим хрящем гортані є ….

5.Нижній відділ гортані переходить у ……...

6.Внутрішня поверхня трахеї вислана…...

7.Голосовий апарат утворений голосовими……

8.Чим коротші голосові зв’язки, тим голос……..

9.Найтонші бронхи називаються……...

10.Зовні легені вкриті…………..

11.Кількістьповітря, яке людина вдихає і видихає за спокійного дихання, називають …..

12.Запалення слизової оболонки однієї з придаткових пазух носа це……

 

2.Із вивчених раніше у 7 та 8 класах біології рослин та тварин повторити знання про споживання ними поживних речовин.

 

Всі розробки уроків до теми “Харчування і травлення” для 9 класу.Тема: Харчування і травлення

 

Типи поживних речовин. Вітаміни

 

1. Цифровий диктант

Білки

Жири

Вуглеводи

Вода

Мінеральні солі

 

1.Основний будівельний матеріал для клітин.
2.Необхідна умова розчинення багатьох хімічних сполук.

3.Розщеплюються до гліцерину та жирних кислот.

4.Складаються з амінокислот.

5.Підтримують постійний  склад внутрішнього середовища організму.

6.Забезпечують згортання крові та кровотворення…

7.Основне джерело енергії в організмі.

8.При їх надлишку  в організмі перетворюються на вуглеводи та жири.

9.Перетворюються на тваринний крохмаль-глікоген.

10.Становить 65-70 % маси тіла людини.

11.Відкладаються про запас.

12.Здатні розщеплюватись до глюкози.


2.Діалоги між двома учнями про значення вітамінів: один учень розповідає про значення вітаміну, а інший про хвороби, пов’язані із його недостатністю.

Харчування і здоровя.

 

Відповісти на питання:

-Для чого потрібне харчування?

-Що є основою раціонального харчування?

-Що таке анорексія?

-Що таке ожиріння?

-Як зберегти харчові цінності їжі?

-Чим небезпечні харчові отруєння?

-Які перші ознаки харчового отруєння?

-Як зрозуміти такий вислів « Ми є те, що ми їмо»?

 

Всі розробки уроків до теми “Харчування і травлення” для 9 класу.Будова та функції органів травлення.
 

Термінологічний диктант

1.Порожниста трубка, завдовжки 8-10м  …….
2.Травний канал починається……

3.У ротову порожнину відкриваються протоки.…...

4.Механічно подрібнюють і перетирають їжу…....

5.Ротову порожнину зі стравоходом з’єднує  ..…..

6.Мязова трубка, завдовжки 23-25 см….

7.Розширений відділ травного каналу…….

8.Суміш травних ферментів, хлоридної кислоти та слизу утворюють….

9.Найдовша частина травної системи…..

10.Протоки печінки та підшлункової залози відкриваються у ……

11.Кінцевий відрізок товстого кишечнику…..

12.Залоза, що виробляє інсулін і глюкагон…….
 

Всі розробки уроків до теми “Харчування і травлення” для 9 класу.Травлення в ротовій порожнині.

 

Біологічний диктант із однослівною відповіддю “так” чи “ні”.

  1. Травлення починається в ротовій порожнині.

  2. Механічна переробка їжі здійснюється за допомогою язика.

  3. Перемішуючи їжу зі слиною утворюється харчова грудка.

  4. Язик складається з тіла і кінчика.

  5. Зуби людини не диференційовані

  6. У дорослої людини 36 зубів.

  7. Зуб складається з коронки, шийки і кореня.

  8. Коронка зуба вкрита емаллю.

  9. Основну частину зуба становить пульпа.

  10. Емаль на 96 % складається з органічнихречовин і на 4% з мінеральних солей.

  11. Пульпа зуба вкрита цементом

  12.  .Слина містить фермент лізоцим, який розщеплює вуглеводи.

    Самостійна робота з теми « Харчування і травлення»

     

    Виберіть правильну відповідь (одну або кілька)

       1. Позначте тканину, з якої складається язик:
           а) м'язова посмугована скелетна;
           б) м'язова непосмугована;
           в) сполучна;
           г) епітеліальна.

      2. Виберіть ряд зубів, у якому зазначена загальна кількість різних видів зубів у нормі у дорослої людини:
           а) 8 різців, 4 ікла, 20 кутніх;
           б) 4 різці, 8 іклів, 20 кутніх;
           в) 4 різці, 4 ікла, 26 кутніх;
           г) 10 різців, 8 іклів, 10 кутніх.

     

       3. Укажіть ферменти слини:
           а) лізоцим;
           б) амілаза;
           в) муцин;
           г) мальтаза.

    4. Укажіть причину спалаху холери влітку в санаторно-курортних зонах:
           а) вживання зараженої сирої води;
           б) нестійкість холерного вібріона;
           в) дотримання правил гігієни;
           г) вживання неякісних продуктів харчування.

      
    5. Зазначте захворювання, спричинене вірусною інфекцією:
           а) бутулізм;
           б) дизентерія;
           в) хвороба Боткіна;
           г) холера.

      

     6. Виберіть характерні ознаки отруєння грибами:
           а) блювання;
           б) розлад шлунка;
           в) судоми;
           г) пожовтіння білкової оболонки очей.

     

    7.Позначте речовини, які в організмі людини ніколи не відкладаються про запас:
           а) вуглеводи;
           б) жири;
           в) білки;
           г) вода.

      
    8. Під час окиснення 1 г білка і вуглеводу в організмі людини виділяється однакова кількість енергії:
           а) 10 кДж;
           б) 17,2 кДж;
           в) 39,1 кДж;
           г) 391 кДж.

      
    9. Позначте вітамін, який посилює поглинання клітинами кисню:
           а) В1;    
           б) В2;
           в) В6;
           г) В15.

      
    10. Позначте вітамін, який називають «вітаміном росту»:
           а) А;
           б) В1;
           в) С;
           г) Р.

      
    11. Позначте захворювання, яке спричинене нестачею вітаміну В:
           а) «бері-бері»;
           б) цинга;
           в) дерматит;
           г) рахіт.

      
    12. Позначте вітамін, який утворюється в шкірі під впливом ультрафіолетових променів сонця:
           а) А;
           б)
    Д;
           в) С;

     

    Дати відповідь на питання:


       1. Процес припинення життєдіяльності організму через його зневоднення настає раніше, ніж через відсутність їжі. Втрата води понад 20 % маси тіла для людини смертельна. Чим це пояснити?

      
    2. Сконструюйте відповідь у вигляді схеми  «Нервова регуляція обміну речовин».

      
    3. Що таке харчові добавки? Назвіть харчові добавки і коротко охарактеризуйте їх. Як людина може захистити себе від потрапляння їх в організм?

     
    4. Сконструюйте відповідь у вигляді схеми «Обмін речовин і перетворення енергії в організмі людини». Схарактеризуйте чинники, які порушують обмін речовин.
     

     5 . Сконструюйте відповідь у вигляді пам'ятки «Найпоширеніші хвороби шлунково-кишкового тракту». Поясніть причини їх виникнення та перелічіть найефективніші засоби їхньої профілактики.

     

     6. Сконструюйте відповідь у вигляді пам'ятки «Як доглядати за зубами».

Категорія: Біологія людини | Переглядів: 340 | Додав: ksenia | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar